инцидент в завода Арсенал Казанлък
инцидент в завода Арсенал Казанлък / БГНЕС
Две са основните версии за инцидента в „Арсенал“, според окръжния прокурор Дичо Атанасов - човешка грешка и техническа неизправност. При инцидент тази сутрин на територията на цех 130, на завод 3, загина 27 годишен работник и друг – на 45 години пострада сериозно. Красимир Желев е с близо 80% изгаряния по тялото и е откаран в Клиника по изгарянията в Пловдив. Производството, в което е станал инцидентът е специфично, обезпечено е с ново оборудване.

Инспекцията по труда разследва инцидента в завод „Арсенал“

Направен е първоначален оглед на помещението, в  което е станало запалването. От Окръжната прокуратура са иззели технологична документация, както и веществени материали. Предстоят разпити на свидетели, както и на ръководство на фирмата и нови експертизи. Иззети са и книгите за инструктаж и охрана на труда. 

"За инцидента са назначени две експертизи: съдебно-медицинска и техническа", уточни още окръжният прокурор на Стара Загора. Срокът за произнасянето е двумесечен.  

Запалване при разбъркване на смес за димни гранати довело до инцидента в "Арсенал"

На мястото на инцидента продължават работа експерти на МВР, предстои да бъде привлечен и експерт от София. По- рано през деня  пристигнаха представители на Инспекцията по охрана на  труда, противопожарната служба, служба КОС и други.  

КТ „Подкрепа“ в „Арсенал“ ще подпомогне финансово семейството на починалия, както и на пострадалия, съобщиха от фирменото синдикално ръководство. И починалият и пострадалият са били  членове на този синдикат. 

Ръководството на дружеството поема всички разноски по погребението на загиналия  и лечението на пострадалия работник. Съгласно действащия КТД във фирма „Арсенал“ , всеки един работещ в дружеството има застраховка, равна на 7 годишни брутни заплати.