Днес почитаме независимостта на България
Днес почитаме независимостта на България / Darik News arhiv

С тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя, който започва в 11.00 часа пред Паметник на загиналите във войните старозагорци в Парк "Александър Стамболийски"(до Алана), Стара Загора ще отбележи Деня на независимостта на България.

Слово ще прочете проф.Димитър Динев, заместник-кмет на Община Стара Загора.

От 11.30 часа на площада пред Общината започва концерт на ансамбъл „Загорче". В 18.00 ч. на Античен форум е началният час на концерт на Духов оркестър - Стара Загора и Военен духов оркестър при Втора тунджанска лека пехотна бригада.


"С благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.
Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!"
22 септемврий 1908 год. Фердинанд I

Така завършва манифестът , провъзгласил Независимостта на България . Тя е прокламирана в тържествена обстановка в Иван-Асеневата черква "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Важният държавен акт се отбелязва с многохилядни митинги в цялата страна. В шифрована телеграма до Фердинанд неговият личен секретар Чапрашиков пише: "Ентусиазмът в целия град е неописуем. Всички улици и площади задръстени от тълпи народ, който взаимно се поздравява с "честито Царство" и вика "ура"... Всички магазини са окичени със знамена. Никога столицата не е бивала в такъв възторг."
Обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г. е сред забележителните събития в новата българска история.