Динев: Посещението беше ползотворно
Динев: Посещението беше ползотворно / netinfo

"Все още няма решение по въпроса за изграждането на Регионално депо за отпадъци", каза в предаването “Дарик кафе” професор Димитър Динев, заместник-кмет на община Стара Загора.  Той обясни, че Регионалното депо е планирано, но за него няма съгласие, тъй като някои от общините, които са разположени по-далеч от Стара Загора не са съгласни отпадъците да се транспортират на такова дълго разстояние. Те се опасяват от повишаване на такса “смет”.
В същото време има доста гласове против това депото да се намира в Стара Загора.
Имало и предложение да се направи такова депо на територията на комплекс “Марица-Изток” . Според плана депото трябва да приема отпадъците освен на общините в Старозагорска област, но и на Твърдица.  По думите на Динев дискусията по този проблем продължава.

Припомняме ви, през юни 2009 година според Директива на Европейския съюз и Закона за управление на отпадъците всички общински сметища – депа ще трябва да бъдат закрити заради това, че не отговарят на европейските изисквания. За целта техните функции ще бъдат приети от Регионално депо за отпадъци. Такова депо обаче все още в нашия регион не е изградено, а срокът е кратък.

Преди дни професор Динев се завърна от работно посещение във Финландия, което той определи като "ползотворно". Как там преработват отпадъците и още за посещението можете да чуете в звуковия файл: