Депутатите от ГЕРБ се отчетоха пред старозагорци
Депутатите от ГЕРБ се отчетоха пред старозагорци / DarikNews.bg Николина Пенчева

Нулева толерантност към порочни практики, отговорност и прозрачност, присъствие в Пленарна зала, ограничаване на гласуването с чужди карти, съкращаване на разходи, пряко излъчване на заседанията на Народното събрание. Това отчетоха старозагорските депутати от ПП ГЕРБ след една година управление.

„Могат да се откроят три основни елемента в работата на депутатите от ГЕРБ. Първият от тях е нулева толеранстност към порочни практики. Започнахме със Закона, който забранява заменките на гори. Приехме изменение на Закона за отбраната, според което инвестиционни проекти над 100 милиона минават през Парламента. Промените в Наказателния кодекс работят в посока прозрачност. Промените в законите за МВР, ДАНС, съдебната власт и електронните съобщения са насочени изцяло към борба с корупцията и организираната престъпност", каза депутатът Живко Тодоров.

Като втори момент в своята работа, депутатите откроиха отговорността към гражданите и прозрачността. Те са категорични, че всеки, който сгреши трябва да понася своята отговорност.

„Третият момент, който открояваме е стартиране на дългоочаквани реформи. Здравната реформа вече стартира, а в момента се обсъжда пенсионната. По отношение на армията ресурсът се насочва към типичните дейсности по отбраната, защото през последните няколко години, фокусът беше изместен повече към социални дейсности, а не към модернизиране", коментира Живко Тодоров.

Той допълни, че е започнала работата по приемане ново изборно законодателство. Очаква се законопроектът да бъде внесен в Парламента през есента. „Искаме поне една година преди местните и президенстките избори да са ясни правилата, по които ще се избират представителите в местната власт и президенстката институция", допълни Тодоров.

Той отчете, че стараната ни е една от малкото държави, които не намалиха пенсиите и заплатите и не увеличиха данъците.

Анализът на депутатите от ГЕРБ за работата им на местно ниво показва, че старозагорската група има едни от най-честите присъствия в Пленарна зала, редовни приемни дни, активно отношение към местните проблеми.
„Един от основните акценти, които поставихме в предизборната кампания беше вторият подход към АМ „Тракия". Осъществили сме редица срещи и имаме конкретни стъпки и план, по който да работим", каза още Живко Тодоров.

През последната година старозагорските депутати от ГЕРБ са участвали в дарителски акции, граждански инициативи. Предстои да организират и изнесени приемни дни в по-малките общини.

Депутатите се ангажираха да работят и за отпускане на средства за апаратура в старозагорските болници.