Демонстрират безопасно поведение на пешеходци при пресичане на улици
Демонстрират безопасно поведение на пешеходци при пресичане на улици / ОД МВР Стара Загора, архив

Учениците от ОУ „Д. Благоев" и ІІ ОУ "П.Р. Славейков" ще участват в демонстрации по безопасно поведение на пешеходци при пресичане на улица. Организатор на инициативата е Регионалната здравна инспекция, със съдействието на Сектор „Пътна полиция" към ОДМВР - Стара Загора.

Демонстрациите ще се проведат утре от 11.30 часа в училище „Д.Благоев" и от 13.30 часа във Второ основно училище.

По данни на Световната здравна организация всяка година в резултат на пътнотранспортни произшествия загиват над 1,2 милиона души, а още 50 милиона получават различни по вид и тежест травми.

В резултат на допуснати нарушения от страна на пешеходците през 2010 г. у нас са регистрирани 151 ПТП . Загинали са 14 души, ранени са 139. Най-често пътните инциденти са по вина на пешеходците при внезапното слизане на платното и неправилното преминаване през него.В резултат на това са загинали 7 и са ранени 89 души.

При нарушения при преминаване на светофар, движение по пътя, пресичане при ограничена видимост, пресичане на пешеходна пътека са регистрирани 48 ПТП, с 6 загинали и 62 ранени.

Инициативата в Стара Загора е във връзка с изпълнение на дейности по Кампания „Десетилетие за действие по безопасност на движението 2011 - 2020 г.", финансирана от Министерство на здравеопазването.