Делото срещу началника на полигона тръгва наесен
Делото срещу началника на полигона тръгва наесен / netinfo

Гражданското дело, образувано по исковата молба на кмета на Стара Загора д-р Евгений Желев срещу началника на военния полигон “Змеево” полковник Дечко Колев най-вероятно ще се гледа през септември.

Делото е разпределено на съдия-докладчик по компютърен път веднага след постъпване на исковата молба от кмета на Стара Загора в четвъртък - 13 юли, уточни пред Дарик радио заместник-председателят на Районния съд и председател на гражданското отделение съдия Генчо Атанасов.

След постъпване на исковата молба в съда първоначално тя е била оставена без движение, тъй като не е внесена законоустановената държавна такса при подобен вид граждански дела, чиято минимална стойност е от 15 лева.

След подаване на исковата молба адвокатът на д-р Желев е внесъл в съда 10 стотинки. Заради това, исковата молба първоначално е оставена без движение, но след направените указания и след внасяне на държавната такса от 15 лева вече е образувано гражданското дело.  Делото е под номер 1194/2006-та година.

Както първо Дарик радио съобщи, миналия четвъртък в Районния съд в Стара Загора постъпи исковата молба на кмета на Стара Загора д-р Евгений Желев срещу началника на военния полигон. Делото се води за обезщетение от един лев за нанесени неимуществени вреди. Правното основание на иска е член 45 от Закона за задълженията и договорите.

До делото се стигна след изказвания на началника на полигона в национален вестник около екологичния проблем с обгазяванията и отношението на старозагорския градоначалник към проблема.

Д-р Желев се почувствал оскърбен от думи на полковник Колев, че "обслужва икономически интереси". В публикацията се твърдяло, че градоначалникът щял да се разпорежда с терена на военния полигон, ако се стигне до закриването му, както поискаха неправителствени организации от Стара Загора.