Чудомир
Чудомир
Деян Копчев е тазгодишният носител на литературната хумористична награда "Чудомир“. Тя се връчва на автора са неговия разказ „Гладиотор“,  публикуван през 2018 година във вестник „Стършел“, съобщиха от фондация „Чудомир“. Наградата – статуетката на Чудомир ще бъде връчена по време на церемонията по официалното откриване на тазгодишните 27-ми Чудомирови празници в Казанлък. На 25-ти март. церемонията ще уважи заместник-министърът на културата Амелия Гешева. 

Община Казанлък ще финансира издания на местни автори

Деян Копчев е роден в София през 1983 г., завършил е журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Публикувал е разкази, пътеписи и статии в "Литературен вестник", "Стършел", "Сега", "24 часа" и др. Сценарист е на хумористични предавания в Българското национално радио, писал е скечове за "Комиците" и други.

Дебютната му книга е със заглавие: „Лятна детективска история с таралеж“. Деян Копчев е 51-ят носител на литературната награда на името на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Миналата година журито я присъди също на млад автор -33-годишният Иван Димитров за неговия разказ „Силата на думите“.

За първи път наградата "Чудомир“ се връчва през 1969 година, на писателя Петър Незнакомов. Чудомировата награда се оказва запазена територия за мъже- досега само веднъж тя е била присъждана на жена- през 1982 година, когато неин носител става Здравка Евтимова. Десет години по-рано „Чудомир” се присъжда посмъртно на Димитър Чавдаров-Челкаш. Кръстьо Кръстев от екипа на в. „Стършел” е два пъти носител – през 1989 и 2005 г.

Изложба с кауза в Музея на фотографията

Вече започна и продажбата на билети за тазгодишното издание на Чудомировите празници в Казанлък. Те са от 10 до 25 лева, в зависимост от мястото и проявата. Билетният център се намира на територията на Информационния център на улица "Искра" 4 в Казанлък и работи до 17:30 часа.

Възможност да се закупуват билети ще има и в дните на самите празници, които се откриват на 25 март- рожденият ден на Димитър Чорбаджийски-Чудомир. Общо 31 са културните събития, заложени в програмата на празниците тази година, като 29 са в Казанлък. Предвидени са две изнесени събития, едното от които е пътуваща изложба от репродукции на Чудомир. Тя ще стартира на 1 март от Хисаря. До 20 март продължава Националното ученическо четене „Да открием Чудомир” по разкази в книгата „Жълтото пате”.

В навечерието на празниците къщата, в която е живял и творил турийският талант посреща гости и посетители с обновен външен двор и с много изненади. Веднага след празниците, в Казанлък ще започне и общоградско допитване за това къде да бъде поставен отново бюст- паметника на Чудомир, който допреди десетина години се намираше в двора на къщата - музей. Едно от предложенията е той да бъде поставен в двора на едноименното училище в Казанлък, някогашно "Никола Ланков".

Чудомировите празници са най-посещаваният пролетен нацинолен празник в страната. Провеждат се от 1993 година ежегодно, без прекъсване и са посветени на театър ,хумора, сатирата, литературата, изкуството.

За тазгодишното издание на Чудомировите празници са предвидени 57 240 лева. Те се организират от едноименната фондация "Чудомир", Община Казанлък и ЛХМ "Чудомир".