/ Община Казанкък
Казанлък се готви за поредните Чудомирови празници, които се провеждат от 25 март до 1 април. Те заемат особено място в културния живот на града, посветени са на театъра, музиката, литературата, изобразителното изкуство и сатирата.
 
Община Казанлък търси нови служители

В рамките на празника се провеждат Национална научна конференция, която събира водещи имена в българското литературознание и изкуствознание. За първа година ще се проведе Национална кръгла маса по проблемите на Фолклора с участието на ръководители на художествени състави, представители на съюза на музикалните и танцови дейци в България и  Министерство на културата. Ново за тази година е и „ЗЛАТЕН  ТРЪНДАФИЛ“ -  Национален  фолклорен конкурс за хумористична песен и  хумористичен танц.
 
Добра и стойностна традиция е в тях да се провеждат събития насочени изцяло към ученическата аудитория. Такива са „Малките нашенци“ - национален конкурс за весела детска рисунка, „Присмехулници“ - национален конкурс за детска хумористична творба, „Чудонемирчета“ - детски конкурс за изпълнение на хумористична творба, два уъркшопа с участие на ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ - Казанлък и други.
 
Кампания "Дари живот!" в Казанлък


От няколко години се инициират и прояви свързани с ученическото четене. През 2017г. за първи път в програмата бе включена проявата Национално ученическо четене на Чудомирови разкази – „Да открием Чудомир“. Целта му бе популяризиране живота и творчеството на нашия именит съгражданин -писателя, художника и общественика Димитър Чорбаджийски-Чудомир, като бе създадена страница в интернет chudomir.kazanlak.com, където бяха поместени разкази, илюстрирани с картини на автора, както и представяне на самия творец.

През 2017 г., в периода от 20 до 24 март, българските ученици четоха Чудомир. Тази година има заявено участие от 93 училища в България и от 3 български неделни училища в чужбина - Ксанти, Александруполи и Орестиада, които работят към Културно-просветното дружество на българите в гр. Александруполи, Р. Гърция.

Туристически район „Долината на розите“ вече има изпълнителен директор

През 2018 г. бе обявено ученическо четене сред българските неделни училища в чужбина, финансово подпомагани от МОН. Тази инициатива също намери своите последователи. Сред участващите, наградени бяха училищата в гр. Аделаида – Австралия, Хатива – Испания, Тарагона – Испания, Пескара – Италия и Лондон – Англия.

Тазгодишното ученическо четене ще бъде върху Чудомировите разкази, включени в книжката за деца „Жълтото петле“ на издателство „Абагар“ – Велико Търново. Тя е илюстрирана с картини на Чудомир и съдържа 10 подбрани разкази за деца.

Издадена със съдействието на Фондация „Чудомир“ и Литературно-художествен музей „Чудомир“ . Включен е и аудио-видео файл с част от разказите, предназначен за деца в неравностойно положение.