Деца рисуват икони за ремонта на две неделни училища в Стара Загора
Деца рисуват икони за ремонта на две неделни училища в Стара Загора / Община Стара Загора

Талантливи деца творят икони, за да съберат нужните 30 000 лв. за ремонт на сградата към храма „Света Троица", в която да се помещават две неделни училища в Стара Загора. Втора година общо 57 деца, на възраст от 3 до 17 години, които посещават Ателието по иконопис към храма, събират средства за цялостно обновяване на помещението и изграждане на две санитарни помещения, едното за деца в неравностойно положение. От продажбите им по време на изложба миналата година са събрани 1050 лв., а общо от дарители до момента в сметката за тази кауза има събрани 7950 лв.

Децата от Примитрополитското неделно училище „Свети Игнатий Старозагорски" и Неделното училище ще направят втора благотворителна изложба на икони, нарисувани от тях, днес 18.00 ч. в Художествената галерия в Стара Загора. „Тази година в изложбата са включени иконографски произведения на децата, които показват тяхното развитие за една година и усъвършенстването им като бъдещи творци на християнско изкуство", споделя иконографът Зорница Иванова, ръководител на "Ателието по иконопис" при храм "Света Троица". Тя се надява, че каузата на изложбата, ще привлече съмишленици за набирането поне на половината от необходимите средства, за да бъде поставено началото на ремонтните дейности. По думите ѝ, дори само присъствието на ценители на изкуството ще направи децата щастливи и ще помогне за популяризирането на тяхната кауза.

Началото на кампанията е поставено с първата изложба на икони, нарисувани от тях през миналата учебна година. Детските творения бяха изложени през април 2015 г. в Художествена галерия - Стара Загора, с изключителното съдействие на нейния директор проф. Марин Добрев. Благодарение на усърдието и таланта си, децата, които популяризираха събитието и спечелиха сърцата на всички с желанието си също да имат участие в подновяването на сградата, подтикнаха мнозина да направят целево дарение за постигането на необходимата сума. А според готов архитектурен проект, общата сума за изпълнение е 30 000 лв.

Сметка за дарения:
Банка ДСК Стара Загора
Фонд Църкви и манастири
IBAN: BG84STSA93000005734285
BIG:STSABGSF
За неделното училище при храм „Света Троица" Стара Загора