ДЦ „Св.Св.Козма и Дамян” празнува патронния си празник
ДЦ „Св.Св.Козма и Дамян” празнува патронния си празник / DarikNews.bg, Невена Божкилова

По случай патронния празник на Дневен център за възрастни хора с ментални увреждания и психични разстройства „Св.Св.Козма и Дамян" се организира ден на отворените врати. Отец Йордан отслужи Света Литургия за здраве. В празничната програма участва и ансамбъл "Загоре".

Гинка Михайлова управител на центъра разказа, че хората, които посещават Дневния център се чувстват видимо по-добре. Там те развиват таланти, за които не са и подозирали, че притежават. Рисуването и градинарството са любими занимания на възрастните хора. "Едва сега на 61 години разбрах, че мога да рисувам, а работата в градината ме успокоява, чувствам се полезна. В Дневния център се запознах с най-различни хора - художници, музиканти. Това ми дава самочувствие и увереност", разказва една от жените на празника.

Музиката е друга положителна терапия, която използват в Дневния център. Именно там хората развиват таланта си. Една от жените сподели, че пише песни, вдъхновена от добротата на служителите в Дневния център. Ганка Иванова е изплела близо 50 чивта вълнени чорапи с френска пета, които ще бъдат дарени на монасите от Атонския манастир.

Управителят на Дневния център за възрастни хора Гинка Михайлова обясни, че занимания като градинарство, рисуване, музика, плетиво, религиозните беседи влияят ползотворно на здравословното състояние на хората с ментални увреждания. Според наблюденията й този вид терапия дава видими резултати.