Да бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество настоява КНСБ
Да бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество настоява КНСБ / DarikNews.bg

До края на месеца да бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество, настояват от КНСБ. На заседанието трябва да се предложи и обсъди компесаторен пакет за мерки към бизнеса, индустрията и домакинствата, за да се помогне на хората да понесат ценовите удари от увеличените ток, вода, газ и топлоенергия, обясни в Стара Загора президентът на конфедерацията Пламен Димитров. Това би могло да стане чрез няколко стъпки:„увеличение на гарантирания минимален доход до 74 лева, увеличение на киловатчасите за енергийната помощ и намиране на възможности за целеви компенсации на най-ниските заплати, още сега в рамките на този бюджет".

330 лева минимална работна заплата, 10-процентно увеличение на едннния разходен стандарт в образование, социални дейности, културата, както и поне 10-процентно увеличение на пенсиите от 1 януари догодина. Затова ще настояват синдикатите, а необходимите средства -около милиард и 200 милиона лева, по думите на Димитров ще бъдат осигурени по няколко начина, единият от които е приемане на изменението в НК за криминализиране на умишленото укриване на осигурителните вноски.

Следващата седмица синдикатите и представители на финансовото министерство ще проведат неформална среща, за да обсъдят предложенията.Има основание да търсим възможните решения, за да подкрепим доходите, била предварителната реакция на финансовия министър Симеон Дянков. „Разговорите с колко и откога, обаче предстоят", обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той е в Стара Загора, където се провежда отчетно-изборно събрание на местната организация. 24 198 са синдикалните членове в региона.

По-рано през деня синдикалистите са провели срещи с общинското и областното ръководство. Било договорено следващата седмица да бъде конструиран и свикан общински съвет за тристранно сътрудничество. На заседанието да бъде направено предложения за промени на заплатите в дейностите, финансирани от местния бюджет, ще настояват от конфедерацията.