Д-р Бадов: Ако се наложи, ще блокираме магистрали!
Д-р Бадов: Ако се наложи, ще блокираме магистрали! / DarikNews.bg Николина Пенчева

Сформираната против обединението работна група от Многопрофилната болница ще изпрати писмо до министъра на здравеопазването Анна Мария Борисова. В него здравните работници ще настояват болниците да останат и да работят така, както и в момента - като две отделни.

„Ще настояваме лечебните заведения да не се обединяват. В противен случай няма да се спрем пред нищо", коментира председателят на КНСБ в МБАЛ доктор Атанас Бадов. Ако до вторник министърът не изпрати официален отговор, здравните работници започват протести. „Ще останат да работят спешните екипи, тъй като нямаме право на ефективна стачка. Ако се наложи ще преминем към гражданско неподчинение и ще блокираме магистрали", каза доктор Бадов.

Медицинските работници настояват да има ясни критерии, които новата високотехнологична болница трябва да покрива. Работната група поставя въпросите от къде ще дойдат парите и какви ще са финансовите възможности, за да функционира новата структура, както и условие ли е една болница да бъде университетска, за да бъде високотехнологична.

През 2001 година Конституционният съд е постановил, че закриването на болницата, независимо под каква форма - сливане, обединение или преструктуриране, е противоконституционно. Поради тази причина обединението трябва да стане на местно ниво, а не от Министерството, коментираха от работната група.

987 човека от персонала на МБАЛ са се подписали, че са категорично против обединението на двете лечебни заведения. Сред мотивите им е, че от една обща структура ще има много вреди, ще бъде нарушено обслужването на населението, ще бъдат намалени леглата и ще се наложи съкращаване на персонал.

Здравните работници са категорични, че не са против реформата, но настояват, тя да се случи в „човешки вид". Според тях в проекта за обединение не присъстват пациента и персонала. „Медицината се обезличава, а ние лекуваме живи хора", е мнението на медицинските работници от МБАЛ Стара Загора.