Чирпан ще има пречиствателна станция
Чирпан ще има пречиствателна станция / DarikNews.bg, архив

До 10 декември община Чирпан ще приключи с реализацията на първия етап от проекта за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, реконструкция и разширяване на ВиК мрежата. Първият етап стартира през март миналата година и включваше подготовката на инвестиционен проект за повече от 1 млн. 351 хил. лева.

Целият проект е на стойност 42 млн. лева и е един от най-мащабните по Оперативна програма „Околна среда" в Старозагорска област. Водопроводната мрежа в Чирпан е отпреди повече от половин век, жителите от години са жертва на множество аварии и затова кметът Кичка Петкова коментира, че реализирането на проекта ще има благоприятно обществено значение и ще повиши качеството на живот в общината. Изграждането на пречиствателна станция за отпадни води ще предотврати и замърсяването на реките Текирска и Марица.

Вторият етап на проекта-строителство, инженеринг, реконструкция и изграждане на канализация, е със срок на изпълнение 25 месеца и е за около 40 млн. 800 хил. лева. 23 млн. лева ще струва подмяната на близо половината от морално остарелия водопровод и канализация в града. По данни на ВиК дружеството между 50 и 60% са загубите на питейна вода в цялата Старозагорска област.

Община Чирпан е първата, която има готов проект за финансиране по втория етап от проекта по оперативната програма „Околна среда", коментират специалистите. Съфинансирането от страна на общината е между 3 и 5%.