„Четяща Стара Загора” отбелязва Международния ден на книгата и авторското право
„Четяща Стара Загора” отбелязва Международния ден на книгата и авторското право / DarikNews.bg, архив

23 април е Световният ден на книгата и авторското право. Той е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН.

С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. 23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков и др.
Предвиждат се серия от инициативи и събития в цялата страна, като до момента са се включили 57 библиотеки от 37 града, между които е и Стара Загора.

В нашия град Международният ден на детската книга - 2 април, и Международният ден на книгата и авторското право - 23 април, ще се отбележат за седма поредна година с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора", иницииран от библиотека „Родина" и подкрепен от Община Стара Загора, училища и читалища от старозагорската община, Драматичен театър „Гео Милев", Регионален исторически музей, къща музей „Гео Милев" и др.

От 10 до 16 часа в Регионалния исторически музей старозагорските преписи на историческото съчинение представя Ваня Ценкова - зав. отдел „История на България ХV - ХІ в. Музейни работници и приятели на музея четат „История славянобългарска".

В парк „Пети октомври" започна и „Хепънинг с книга - Стара Загора чете Алиса" и „Донеси книга и я остави за друг!" - Вookcrossing.