вагон
вагон / netinfo
По неофициална информация той ще бъде транспортиран до столицата
Оригинален вагон от царската влакова композиция, който от десетилетия стои и се руши на старозагорски коловоз, ще отпътува за София. По неофициална информация той ще бъде извозен до столичното депо, където щял да се ремонтира. Вагонът е бил част от композицията на цар Фердинанд, в Стара Загора е от 50-те години на миналия век и е сравнително запазен като по чудо. Повече от 15 години се правят опити той да бъде спасен, но тъй като е бракуван преди много години, остава с неизяснена към момента собственост.
 
Старозагорският областен управител Гергана Микова призна, че няма официална информация за това какво се случва и къде ще замине вагонът. Най-вероятната причина е, че не съм страна по въпросd, коментира тя. Както своите предшественици, Микова  е подновила искането царският вагон да бъде предоставен на областна управа, на историческия музей или на община Стара Загора.
 
„Моето искане е отправено към Министерството на транспорта, така както и на предшествениците ми. Да, имам един отговор, в който се обясняваше надълго и нашироко къде се води вагонът,  в чие управление, но нищо конкретно. Би трябвало министерството да е принципал.”
 

вагон
netinfo


Вагонът е произведен през 1913 година, тогава е бил докаран у нас и включен в състава, ползван от цар Фердинанд и семейството му. В него е имало специално спално купе за монарха, купе за адютанта му и охраната, както и салон-трапезария за провеждане на съвещания и хранене. През 30-те и 40-те години на миналия век вагонът е ползван от принц Кирил. В Стара Загора той се е озовал в началото на 50-те години, като доскоро е ползван като място за почивка на подвижния състав на ремонтния влак.
 
18-тонният вагон се товари с кран и ще отпътува за столицата.