класна стая училище изпит документи
класна стая училище изпит документи / iStock/Getty Images
Министерствата на икономиката и на транспорта да предоставят анализи за развитието на Летище Стара Загора като такова или проект за превръщането му в индустриален парк. Експертизите трябва да дадат отговор на въпроса за перспективата и устойчивостта на всеки от проектите, финансовата обосновка и времето за реализацията им.

Това е позицията на Общинския съвет на БСП – Стара Загора и Групата общински съветници от коалиция „БСП за България“, приета на заседание по повод  бъдещето на Летището.

Преди по-малко от месец  кметът Живко Тодоров заяви, че няма да внася в Общинския съвет точка за Летище Стара Загора заради отсъствието на политическо съгласие. „На Председателски съвет преди две седмици  лично кметът поставя този въпрос на политическите групи в Общинския съвет, т.е. за няколко седмици Тодоров променя позицията си. Бързането да се реши бъдещето на Летището има своето обяснение – сложната икономическа ситуация, вследствие пандемията от Сovid-19 и стартирането на Зелената сделка, което пряко касае Минно-енергийния комплекс „Марица изток” и нашия регион”, обясняват левите.

Според тях каквото и решение да се вземе, то трябва да дава хоризонт за развитие на Стара Загора поне няколко десетилетия напред.

Констатациите и заявените намерения звучат декларативно, защото отсъстват точна информация и анализи на различните варианти. „Категорични сме, че решението за бъдещето на Летището трябва да бъде взето въз основа на максимално точна информация и анализи и с активното участие на старозагорци”.

БСП - Стара Загора нееднократно е заявявала, че Летище Стара Загора трябва да бъде запазено като такова. Същевременно са убедени, че възможностите за развитие на индустриален парк са немалко и трябва нов модерен подход в избора на бизнес пространство, сочи позицията, изпратена до министрите на икономиката и на транспорта, съобщенията и информационните технологии, до старозагорския  областен  управител, до кмета и до местния парламент.