БСП-Казанлък  ще оспорва в съда изборните резултати
БСП-Казанлък ще оспорва в съда изборните резултати / netinfo

Жалба за оспорване на изборния резултат в община Казанлък, в частта избори за общински съветници, е депозирал до Административния съд, пълномощникът на БСП за община Казанлък Иван Гороломов.

Според него, проведените избори миналата неделя и балотажът на 30 октомври били „най-тежките, най-трудните и най-манипулирани избори от 1989 г. досега. Такова чудо не се е случвало", заяви Гороломов и се позова на пълния хаос по време на първия тур в ОИК-Казанлък и при приемането на протоколите от СИК. Той каза също, че липсвала каквато и да е диалогичност в ОИК, която се доминирала от ГЕРБ, никакво вслушване в мнението на другите политически партии.

Като основания да се оспорва изборният резултат в частта съветници, Гороломов посочи създаденият хаос по време на приемането на бюлетините и протоколите на първия тур в ОИК, отваряне на бюлетини извън СИК, връщане на СИК-ове да си дописват протоколите, писане на нови протоколи от изборните секции, какъвто бе случаят с една от секциите в Горно Черковище, подмяна на протоколи, какъвто казус имаше по отношение на град Крън, където ОИК излезе с три различни протокола, удължаване на времето за гласуване, което никъде не е упоменато в Изборния кодекс, са другите основания на Гороломов за тежката присъда.

Имаме много сериозни съмнения за предварителна обработка на бюлетините, каза пълномощникът на БСП и уточни, че това се доказва трудно, но подлежи на експертиза, ако Административният съд в Стара Загора уважи искането им за оспорване на изборните резултати.

Към жалбата са депозирани и копия от протоколите в 29 произволно избрани секции за гласуване в община Казанлък, където данните, сравнени с официалните данни на изчислителния екип не съвпадат в нито един от случаите. В тези произволно избрани секции до момента са засечени 200 гласа, които се губят. Имаме изключително големи съмнения за купуване на вот и корпоративно гласуване, каза още Иван Гороломов.
Той каза също, че БСП разполага с информация, че на втория тур избраната за кмет на община Казанлък Галина Стоянова  се е намесвала в работата на СИК и е давала указания. Нещо, което не било допустимо, според него, особено в качеството й на кандидат за кмет.

Според Гороломов, ГЕРБ категорично са заложили предварително спечелването на вота в три общини в област Стара Загора - Раднево, Казанлък и Стара Загора, като в Казанлък силната кампания на Васил Самарски объркала сметките на ГЕРБ за спечелването на вота от първи път.

Той призова представителите на другите политически сили заедно да се противопоставят на „пълзящият тоталитаризъм" и изрази хипотеза, че „ако изборите са били честни, а не подготвени по определена схема, то резултатите щяха да са други".
Внесената жалба за оспорване на изборните резултати в Казанлък няма да възпрепятства работата на новия Общински съвет. Той ще функционира до произнасянето на Административния съд. В зависимост от решението на съда, настоящият състав или ще продължи своята работа или ще се стигне до касиране на вота и насрочването на нови избори в община Казанлък, в частта Общински съвет.
Новата местна история вече има един такъв случай: през 2008 г. старият съвет бе касиран и съдът насрочи нови избори.