младежка борса
младежка борса / Dariknews.bg
Индустрията се нуждае от най-много кадри в техническо направление
Обучение на място и инвестиция в образованието на бъдещите си служители, заявиха част от фирмите на първата за годината трудова борса за младежи в Стара Загора.

“Фирмите, които се включиха днес в трудовата борса за младежи, бяха от различни сфери, така че всеки да намери работа в направлението, което желае. Повечето фирми изискаха стаж и квалификация, но имаше и такива, които са готови да инвестират в работника. Действително бизнесът предлага високи възнаграждения, от където идва проблемът с младите хора – те очакват големи заплати и то веднага. Фирмите имат нужда от готови, обучени хора. Когато намерят такъв човек, те са готови да му дадат голямо възнаграждение”, коментира Жулиета Върлякова от “Бюро по труда” - Стара Загора.

На борсата присъства и 35-годишният Димитър Димитров от Стара Загора. Завършил е висше образование и има магистърска степен , специалност банков мениджмънт. Търси активно работа повече от година, но без успех.

“Хората от трудовата борса бяха много отзивчиви. Стараят се да помогнат на онези, които търсят работа, но за моите изисквания и по моята специалност няма много предложения. Противно на твърдението, че Стара Загора е общината с най-добри заплати след столицата, заплащането в града не е високо. Държавните предприятия вдигат средната работна заплата, а извън тях, възнаграждението на други позиции е недостатъчно. Проблем е, че повечето фирми предлагат минимални осигуровки и не изплащат осигуровки на реалното възнаграждение”, е мнението на Димитър.

младежка борса
Dariknews.bg


Статистиката сочи, че индустрията се нуждае от най-много кадри в техническо направление – машинни инженери и механици. На второ място са компютърните специалисти и на трето здравните работници.

“Има голям недостиг на млади кадри в техническото направление, а точно такива са нужни в момента. Качеството на образование и в средните, и във висшите училища, се влошава. Откакто математиката не е задължителна матура са все по-малко младежите, които се насочват към техническите университети, защото в тях се влиза с математика. Младежите не наблягат на нея, когато не е задължителна и избират тези специалности, за които не е нужна. По тази причина бизнесът внесе предложение математиката отново да бъде задължителна матура от следващата година”, обясни Любен Георгиев, директор на Дирекция “Бюро по труда” – Стара Загора.