Бизнес мисия на Търговско-промишлена палата - Стара Загора  в Ростов на Дон
Бизнес мисия на Търговско-промишлена палата - Стара Загора в Ростов на Дон / ТПП

От 13 до 16 септември бизнес делегация с представители на фирми от Старозагорския регион, водена от председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов посети Ростов на Дон, Русия, град с над 1,5 млн. жители, един от градовете домакини на Световното първенство по футбол за 2018 г.

Визитата бе осъществена с подкрепата на Единния регионален център за иновационно развитие и интеграция на Ростовска област, Правителството на Ростовска област, Търговско-промишлената палата (ТПП) на Ростовска област и Донски Държавен Технически Университет. Тя се реализира и с подкрепата на Enterprise Europe Network (EEN) - най-голямата европейска бизнес мрежа. Целта на мисията беше установяване на контакти и взаимно изгодно партньорство между фирми и организации от двете области.

В програмата на мисията бяха включени две основни събития.
В модерния конгресен център на Донски Държавен Технически Университет, се състоя среща с представители на малки и средни фирми от региона на Ростов на Дон. Алексей Солосин от Руската агенция за подкрепа на малкия и среден бизнес представи Ростовски регион като един от водещите и бързоразвиващи се икономически региони на Русия, а присъстващите руски предприемачи споделиха пред българските си колеги свои успехи и проблеми.

Олег Стоилов направи презентация на икономическия и инвестиционен потенциал на България като цяло и на Старозагорски регион, като обърна внимание на възможностите за развитие на търговски и кооперационни отношения между фирми от двата региона. Другите български участници в делегацията също представиха своите фирми. Елена Региня и Снежина Баикова от представителствата на EEN в Ростов на Дон и Стара Загора споделиха своя опит от работата на европейската мрежа в подкрепа на бизнеса. Последваха ползотворни двустранни срещи и разговори между руските и български предприемачи.
След бизнес форума българските участници се запознаха подробно с Донски Държавен Технически Университет, в който учат над 50 хил. студенти, на които разчита икономиката не само на Ростовска област. Бяха представени програми за привличане на млади таланти в иновативни проекти, а така също международни проекти, в които биха могли да бъдат включени институции и организации от Старозагорска област, вкл. и Тракийски университет.

В ТПП на Ростовска област се проведе кръгла маса на тема „Развитието на руско-българските делови отношения като фактор за повишаване на инвестиционната привлекателност на Ростовска област". На него свои доклади представиха вицепрезидентът на ТПП на Ростовска област Алексей Кобилев, главният специалист на отдела за външни връзки и междурегионално сътрудничество на Ростов на Дон Михаил Ребро, представителят на Министерството на външните работи на Русия в Ростов на Дон Артем Бобров. Председателят на ТПП Стара Загора и останалите участници в българската делегация също представиха свои презентации. Последва ползотворна дискусия и резултатни двустранни срещи между представителите на деловите среди на Старозагорски и Ростовски региони.

На края на кръглата маса се състоя тържествено подписване на споразумение за партньорство между ТПП на Ростовска област и ТПП Стара Загора. Господин Олег Стоилов подари на администрацията на Ростов на Дон картина с монумента „Бранителите на Стара Загора" и Самарското знаме. По-късно се подписа и споразумение за партньорство между представителствата на EEN в Стара Загора и Ростов на Дон.

В резултат на бизнес срещите през двата дни бяха установени множество контакти между български и руски фирми, част от които бяха скрепени със споразумения за партньорство. Голям интерес беше проявен към старозагорския Център за изпитвания и европейска сертификация, (ЦИЕС) чиито управител Благовеста Шинева се върна от Ростов на Дон с много потенциални клиенти за продуктово сертифициране за европейския пазар и три сериозни заявки за откриване представителство на ЦИЕС в Ростовска област. Определен бизнес интерес беше проявен и към другите представители на българската делегация: Теменужка Димова, управител на фирма Дизайн арт ООД за интериорен дизайн, Рангел Танчев, управител на Роял Сън 1 ЕООД, занимаваща се с търговия с метали, Здравко Първанов, производствен директор на НИТИ Казанлък, Миглена Велева, управител на Стилконструкционс ООД, занимаваща се с метални конструкции и специално заваряване. Интерес беше проявен и към други фирмите от Старозагорски регион, представили свои продукрови каталози и бизнес оферти.

От страна на ростовския бизнес бяха заявени интереси към партньорство в агросектора, промишлената хидравлика, хранителния бранш, туризма, образованието и др. Бяха заявени интереси за изграждане на съвместни предприятия в различни сектори. Hа всички руски фирми и организации, заявили интерес за работа с български партньори, ТПП Стара Загора ще съдейства да бъдат намерени насрещни интереси.

Всички участници в бизнес форума се обединиха около общото мнение, че въпреки сложните в момента икономически отношения между Русия и България, които се очаква скоро да се подобрят, има много голям потенциал за развитие на взаимно изгодно икономическо и търговско сътрудничество, за което ще помогнат подписаните споразумения за партньорство и установените лични контакти.

Българската делегация беше запозната със забележителностите на Ростов на Дон и на историческия град Азов, дал името на Азовско море. Раходката с кораб по великата река Дон и невероятно топлото посрещане от страна на домакините затвърдиха чудесните впечатления от тази визита.