глаукома
глаукома / netinfo
От 10 до 12 октомври в Стара Загора ще се проведат безплатни профилактични прегледи за установяване на глаукома. Те са предназначени за хора над 60-годишна възраст, които нямат поставена диагноза "глаукома". Кампанията се организира от Пациентска организация  "Глаукома" и Институт за здравно образование, със съдействието на Очно отделение на болница "Тракия". Посветена е на Световния ден на зрението, който тази година се чества на 11 октомври.

Задължително е записване на час на единния номер на кампанията - 070010126  (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Обаждания се приемат всеки работен ден от 10 до 17 ч.

Стара Загора е един от градовете, в които процентът на болните от глаукома е по-висок от средния за страната. Благодарение на профилактичните кампании, в които болница "Тракия" е редовен участник, ранната диагностика се е повишила значително. Това дава шанс на болните да съхранят зрението си.

По данни на НЗОК през 2016 г. новооткритите случаи на глаукома в Стара Загора са 526, през 2017 - 604. Общо 6784 са хората с диагноза "глаукома", живеещи на територията на областта.

В риск са хората, в чийто род има болни от глаукома, жените, както и страдащите от диабет. Глаукомата води до необратима слепота, затова колкото по-рано се открие, толкова по-високи са шансовете за запазване на зрението.