/ БГНЕС
3,54% от българското население или 248 354 души имат глаукома. Това сочат данните, актуализирани в началото на месец март 2018 г., които представи началникът на Катедра "Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия" проф. Лъчезар Войнов, съобщиха от пресцентъра на ВМА.

Всяка година у нас ослепяват напълно или частично 3000 души

По време на лекцията проф. Войнов, който е и национален консултант по очни болести, е представил какви са рисковите фактори, начините за изследване и лечение. Той е припомнил максимата "Глаукомата каквото вземе, не връща" и подчертал, че единственият доказан метод за ранно диагностициране на заболяването са профилактичните прегледи.

В световен мащаб - към 2013 г. 64,3 милиона души са били засегнати от болестта. Очакванията са през 2020 г. техният брой да достигне 76 милиона, а през 2040 г. - до 111,8 милиона.

Гел имплант прави пробив в лечението на глаукома

ВМА проведе тридневна кампания за безплатни профилактични прегледи, организирана във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата, от които са се възползвали десетки пациенти, допълват от пресцентъра на лечебното заведение.