/ Dariknews.bg, архив
Всяка година у нас ослепяват напълно или частично 3000 души. Това сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи, изнесени по повод приключване на тазгодишната кампания за борба с глаукомата, направена от Сдружение Пациентска организация "Глаукома" и Институт за здравно образование.
 
Няма точни данни колко от тези 3000 души са с глаукома, но според европейската статистика, 13% от загубилите зрението в Европа, са го загубили от глаукома, каза доц. д-р Наталия Петкова - основател на Глаукомно дружество в България.
 
Гел имплант прави пробив в лечението на глаукома

В световен мащаб 2,4 млн. души на година заболяват от глаукома и голяма част от тях стигат до слепота. За десет години 16% от нелекуваните болни достигат до едноочна слепота, а 10% от тях до загуба на зрението и на двете очи, каза Петкова. По думите й скрининговите кампании са много важни, защото ако болестта се диагностицира, лекарите не могат да възстановят загубеното зрение, но могат да помогнат то да не се влошава повече.
 
За времето на кампанията - март - октомври, през скрининг са преминали 2500 пациенти. Повишено вътреочно налягане е регистрирано при 25% от прегледаните. 26 са населените места, в които е имало прегледи и беседи.
 
По данни на НЗОК диспансеризираните с всички видове глаукома към 1 януари т.г. са общо 78 487, а към 1 септември те са вече с 2622 повече - 81 109. Според участниците в кампанията повишението се дължи и на скрининга. Според специалистите офталмолози всички хора над 40 години трябва редовно да ходят на очен лекар. Рискови фактори са възрастта, наследствена обремененост, диабет, напреднали увреждания в зрителния нерв и в зрителното поле.
 
Глаукомата е едно много сериозно заболяване, което доскоро беше неглижирано, каза проф. д-р Лъчезар Войнов - национален консултант по очни болести. Той увери, че в България се прилагат всички нови методи на лечение както консервативни, така и оперативни.
БТА