/ архив
Първият по рода си гел имплант спомага за контролирането на ВОН и за забавяне процеса на глаукомата – едно от най-тежките очни заболявания, водещи до необратима слепота. Методът вече се прилага в Очна болница „Бургас“ и спомага да се намали и дори да отпадне нуждата от медикаментозно лечение.
 
XEN e стент, който се използва за лечение на глаукомноболни пациенти след комбинирана медикаментозна терапия. Той е изработен от биосъвместим материал, дълъг е 6мм и е с дебелина на косъм. Процедурата продължава около 10 минути и е с местна капкова упойка. След поставянето му придобива гелообразна форма и следва движенията на окото. Стентът е перманентен, не се сменя до края на живота. След поставянето му вътреочното налягане се нормализира и на по-голямата част от пациентите не се налага да използват очни капки.
           
Имплантът е част от най-съвременното лечение на глаукомата – микроинвазивната хирургия, която според световните тенденции е бъдещето на медицината. Най-много поставени такива импланти има в Германия, Великобритания и Швейцария. От 2016г. те се поставят и в САЩ. В Канада с имплантът работи и един от най-известните в световен мащаб хирурзи, използващ стентове – Айк Айзък. Очна болница „Бургас“ е сред първите центрове в България и първият в Източна България, в който се прилага иновативният метод. Гел стентове вече са поставени на няколко пациенти в бургаската очна клиника. След интервенцията вътреочното им налягане е в норма и никой от тях не поставя очни глаукомни капки.
 
„Глаукомата е едно от най-опасните очни заболявания, тъй като настъпва без симптоми, а загубата на зрение е необратима. Затова гел имплантът е изключително ценно оръжие в борбата с болестта, а за нас е много важно да прилагаме най-съвременните методи в световен план“ – посочва д-р Николай Иванов, управител на Очна болница „Бургас“.
 
Глаукомата е сред водещите причини за слепота в света. По данни на Световната здравна организация над 4.5 милиона души в света са загубили зрението си вследствие на коварното заболяване, а данните на Националната глаукомна асоциация сочат, че болните у нас са над 70 000 души. Глаукомата е наричана „тихият крадец на зрение”, тъй като процесът е безболезнен и обикновено напредва незабелязано. Затова и голяма част от хората не подозират, че са засегнати от болестта. По този начин голяма част от зрителния нерв може да се увреди без никакви симптоми. В по-късен етап започва загуба на периферното зрение. Пораженията, които възникват, са необратими. Профилактиката и навременното й откриване е от първостепенно значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало.