Безконтролното внасяне на храна в болницата ще предизвика инфекции
Безконтролното внасяне на храна в болницата ще предизвика инфекции / Dariknews.bg,архив

Няма подходящи условия за съхранение на хранителни продукти в стаите на пациентите, е установила проверка на експерти от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

Проверката беше осъществена след писмо от изп. директор на МБАЛ-Университетска проф. Петкана Чакърова, в което информира, че заради запорирани сметки от утре се преустановява за определен период храненето на пациентите. Мярката е следствие и на финансовите затруднения на болничното заведение, което ще търси средства за лекарства и консумативи.

Необходимо е да се създаде план за реда и организацията на храненето в болницата, както и да се осъществява строг контрол по изпъленинето му, предписват здравните инспектори. Безконтролното внасяне на продукти ще доведе до възникване на вътрешноболнични инфекции, констатират още те.

По време на проверката е установено също, че липсват консумативи за еднократна употреба, препарати за дезинфекция и хигиена, абокати, животоспасяващи лекарства. Здравните експерти са предписали на болничното заведение да осигури консумативи за обслужване на спешно болните пациенти и да въведе листа на чакащите за планови операции.

Предписанието на РЗИ ще бъде връчено на болничното ръководство утре, а директорът на здравната инспекция д-р Елена Канева изрази надежда за бързото разрешаване на проблемите.

Инспекторите от РЗИ са проверили три отделения и болничната аптека.