Солидарност
Солидарност / iStock/Getty Images
„Бал без етикети“ в Стара Загора събра на едно място млади хора от различни социални и културни групи, както и хора със специални потребности.

В залата на Военния клуб, чрез музика, танци, игри, изпълнения на живо и много забавление, те успяха да се запознаят с нови приятели, да споделят за общите си интереси.

Незрящата млада старозагорка Силвия Дойчинова бе един от водещите на събитието. За него разбрала от организаторите- Неформална група „ИЗКЛЮЧитЕлНИТЕ“, с подкрепата на Международен младежки център. Досегашните им инициативи не били непознати за Силвия, на част от тях тя присъствала и останала силно впечатлена от ентусиазма и професионализма им. Затова приела поканата с чувство на отговорност.

„Благодаря им за гласуваното доверие! Бях притеснена от новата си роля, но получих пълна подкрепа от основния водещ Валентин Калчев.

Силвия
Силвия Дойчинова


Не случайно събитието носи името „Бал без етикети“, защото целта е именно приобщаването на млади хора от различните уязвими групи, като например чужденци живеещи на територията на Стара Загора, хора с увреждания, хора от различните етнически общности и други“, разказва Силвия.

Вечерта бе открита с части от спектакъла „Етикети“ на Силвия Дончева представен от „Приключенците“ и Васил, Моника и Ваяна. Спектакълът е написан специално за проекта на неформалната група „Изключителните“ и успял да предаде основното послание, че всички сме еднакви в различията си.Пред публиката били представени още поп танци, групата Блек Найтс Крю, участвали и представители на Младежкия общински съвет.

Балът без етикети се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз и програма "Европейски корпус за солидарност". 

ИЗКЛЮЧитЕлНИТЕ е нова генерация младежи, които вярват в солидарността. Ние искаме да изградим много яка общност от съвременно мислещи хора, които създават позитивна промяна в старозагорската реалност. Ние използваме формите на словото, изкуството и културата, за да приобщим към социалния и обществен живот на Стара Загора:
- чужденци, дошли да учат, работят и живеят в нашия град
- млади хора в неравностойно положение от различен характер
- младежи, които желаят да творят, да откриват повече неща за себе си и да помагат на другите