Алтернатива
Алтернатива / netinfo
Криви ли излязоха сметките на семействата, които газифицираха жилищата си?

Някои може вече и да съжаляват за топлото , но други са се подсигурили с алтернативни начини за отопление, и то отрано.

Пепа Петкова от Стара Загора живее със своята майка и дъщеря в четиристаен апартамент. От пет години жилището им е напълно газифицирано. ”Избрахме синьото гориво, защото топлината е постоянна, равномерна, винаги има топла вода, а и като дръпнем чертата в края на месеца, плащаме по-малко отпреди”, разказа пред Дарик Петкова.

Старозагорското семейство следи кризата с доставките на газ към страната ни, но няма притеснения от задаващото се намалено подаване към битовите абонати. ”Още когато газифицирахме апартамента, аз реших да се подсигуря и запазих електрическите уреди, поставихме и климатици. Имаме и камина, на която ще разчитаме да ни топли, ако врътнат кранчето”, сподели Пепа Петкова. “Ако ми се наложи да се отоплявам само на ток ще ми излезе доста скъпо, защото апартамента е голам – близо 100 квадрата. Това означава, че трябва да включа поне два климатика, а сами се сещате какви пари ще трябва да платя в края на месеца за електроенергия”.

2500 са битовите абонати в Стара Загора, които са газифицирани. Кранчето е спряно за близо 90% от от промишлените и обществени сгради. Всички те трябва да намерят алтернативни начини за отопление, така както го е направило едно обикновено старозагорско семейство.