Административният съд спря изпълнение на решение на Общинския съвет в Казанлък
Административният съд спря изпълнение на решение на Общинския съвет в Казанлък / netinfo

Старозагорският административен съд спря изпълнение решението на Общинския съвет, свързано с Театър „Любомир Кабакчиев" до окончателното произнасяне на съда. Това става ясно от Определение № 164 от 25-ти юли тази година на Старозагорския Административен съд.
Всички действия на новоназначената директорка Диана Рамналиева, базирани на това решение към настоящия момент, са незаконни. Заповедите за сваляне на целия репертоар, за обявения престой на Театъра и за освобождаването на трима от водещите актьори вече нямат правно основание.


Отмяната на предварителното изпълнение на Решението е за преустановяване временно изплащане субсидията на Театър „Любомир Кабакчиев" с изключение на средствата, необходими за изплащане на минималното трудово възнаграждение, дължимите осигуровки и средства за издръжка, до извършване на структурните промени в Общински театър „Любомир Кабакчиев" и изготвяне на нов Репертоарен план.
Като мотив за отмяната Съдът посочва, че „заплащане само на минимално трудово възнаграждение на работниците и служителите, макар и временно, но за неопределен срок, безспорно ще доведе до трудно поправимо увреждане на интересите им, особено при положение, че спиране на финансирането на субсидираната дейност не е свързано (или поне не е надлежно основано) нито с доказано нарушение на бюджетната дисциплина, по смисъла на чл. 28, ал. 3 от Закона за общинските бюджети, нито с друг настъпил юридически факт от размера на субсидията."
Решението за тези действия на директора на театъра, бе взето взето на 11-ти юли на сесия на Общинския съвет в града, по предложение на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова. Тогава съветниците допуснаха и предварително изпълнение на взетото решение под № 297.
Секцията на КТ „Подкрепа" в театър „ Любомир Кабакчиев" в Казанлък изпрати две жалби до Административния съд в Стара Заагора, срещу действията на театралния директор и решението на Общинския съвет.


Потърсена за коментар на съдебното решение, директорката на театъра Диана Рамналиева заяви, че е уведомена за него от синдикатите в театъра, но не получила решението по официален път. Тя определи решението като добро за театъра, тъй като на институцията ще се превежда пълния размер на субсидията.
От днес вече е преместена администрацията и счетоводството на театъра, в общинския имот на улица „ Цар Симеон Велики" 12 , предоставен също с решение на Общинския съвет.