73 деца са настанени в Центровете от семеен тип
73 деца са настанени в Центровете от семеен тип / DarikNews.bg

Приключи проектът на община Стара Загора „У дома, а не в дом". Стойността му е почти 730 хиляди лева, а срокът на изпълнение 12 месеца. Целта на проекта бе извеждане на децата и младежите, настанени в специализирани институции. Кьм момента в Центровете от семеен тип има настанени 73 деца. 60 от тях посещават училища, обясни заместник-кметът Иванка Сотирова.

Всички центрове работят от няколко месеца, като капацитета на всеки един е 12 души, а ангажираните социални работници, сред които и медицински лица, са общо 84.

"Това беше втората част от проекта и същността беше извеждането на децата от домовете. Проектът беше успешен, защото осигурихме на децата възможност да живеят нормално", категорична е Сотирова. Тя обясни, че една от трудностите е била свързана с набирането на персонал. Причината е, че „обществото няма нагласата да работи с различните'.

За директор на социалната услуга е назначена Нели Баджакова. В центровете се настаняват деца и младежи от 3 до 29 години. В седем от центровете са настанени деца с увреждания.