/ община Стара Загора
Алпинисти монтираха 32-метров трикольор на паметника на Самарското знаме на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
 
Монументът е висок 50 метра и е дело е на скулпторите Крум Дамянов и Божидар Козарев, на архитектите Богомил Давидков и Благовест Вълков, на инж. - конструктора Антон Малеев.
 
Строителната бригада на Генади Милованов превръща в реалност мечтата на старозагорци да издигнат възпоменателен знак за героичните и трагични събития, сполетели града по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г).

община Стара Загора

 Паметникът е с оригинално пластично решение-три мощни колони носят конструкцията на развятото знаме, в чиито основи е положена костницата. Върху саркофага са изписани думите на поета М. Берберов "Стара Загора, Стара Загора, жив град с темели в кости забити..."
 
На вечна стража пред знамето стоят фигурите на шестима опълченци и руски офицер. Те символизират непреодолимата преграда, която възпира неприятелските Сюлейманови орди при спасяване на знамето и шестте опълченски дружини, от които се ражда бъдещата българска армия.
 
Конструкцията на вечния огън е отлята във формата на щикове като алегория за преклонението пред подвига на онези, отдали живота си за свободата.
 
Мемориалните стени разказват за пътя на Самарското знаме от момента на връчването му в Плоещ на 6/18 май 1877 г. до героичната и епична битка при защитата на Стара Загора на 19/31 юли 1877 г.

община Стара Загора

 Мемориалният комплекс е открит тържествено на 30 юли 1977 година.
 
И тази година, на 3 март, признателни старозагорци ще положат венци и цветя по повод 143-годишнина от  Освобождението. Церемонията е от 11:00 часа.