21 милиона  държавен трансфер за община Казанлък. Дамянов не го огря за културната комисия
21 милиона държавен трансфер за община Казанлък. Дамянов не го огря за културната комисия / И.Бонев- архив

21 млн. 27 хиляди лева ще е държавният трансфер за община Казанлък през финансовата 2012 година. Това съобщи народният представител от ГЕРБ Емил Караниколов. Трансферът от държавата на практика е 2/ 3 от общия бюджет на общината.


С най- голям дял в този трансфер са средствата за делегираните от държавата дейности- за тях ще бъдат заделени общо 17 млн. 904 хиляди лева.
За общинската администрация и нейната издръжка са предвидени 1 млн. 586 хил. и 900 лева, като тези средства са разчетени за планирано 15% намаляване на състава на администрацията, подчерта Караниколов. Според него освободените 14 пенсионери от общинската администрация от новата кметица Галина Стоянова, няма да са част от тази оптимизация, тъй като на практикае трябвало да бъдат освободени още през тази година, заради изискването, заложено в Бюджет 2011 за 10% оптимизация на състава. Нещо, което бившият вече кмет на Казанлък Стефан Дамянов не извърши.
В новия бюджет на община Казанлък за образование ще бъдат заделени 1/3 от общия размер на бюджета или 12 млн. 613 хиляди лева. Средствата за здравеопазване са 1 млн. 183 хил. лева, а за социални дейности- 1 млн. 762 хил. лева. За култура през следващата година от държавния бюджет общината ще може да похарчи 653 хиляди лева, а за капиталови разходи - 363 хил. 200 лева . За пътища в общината са предвидени 175 хил. лева- като тези пари ще са за изграждане и ремонти на общинските пътища. Други 44 хил. 700 лева ще са за зимно почистване. На две вноски ще бъде изплатена изравнителната субсидия за общината, която е в размер на 2 млн. 715 хил. лева. Половината от тази сума ще постъпи в местния бюджет още през януари следващата година. Една голяма част от нея ще отиде за изплащане на наложената от МОСВ глоба на общината в размер на 400 хиляди лева- заради неспазени процедури по водния проект.


През новата година най- сетне трябва да се научим да се разполагаме според чергата си, каза народният представител от ГЕРБ. Той бе категоричен, че в никакъв случай няма да се допусне от новата кметица порочната практика да се харчат големи суми, при положение, че на практика средства няма.
Слага се край и на порочните и скъпи договори и обществени поръчки, които източваха общината, допълни той.
От първи декември ревизори на Министерство на финансите започват мащабна финансова ревизия в община Казанлък. Тя трябва да даде отговор и на въпросите къде са потънали и по чия вина огромни суми от бюджета, за сметка на неизпълнени обещания към гражданите.


Народният представител от ГЕРБ отхвърли тезата, че обявата в Бюрото по труда в Казанлък, пусната от настоящата казанлъшка кметица, с която се набират желаещи за кметски наместници в три села от района, е на практика липса на кадрови капацитет от страна на ГЕРБ. Целта на тази обява е да се наберат повече качествени хора и да стане ясно, че ГЕРБ е отворена партия, заяви Караниколов.
Той бе категоричен, че номинирането на бившият кмет за председател на Постоянната комисия по култура, информационни средства и вероизповедания в общинския съвет, е удар срещу самия него, тъй като „Дамянов не разбира нищо от култура". Караниколов определи това и като удар срещу казанлъшката културна общественост и срещу гражданите, които очаквали промяна.
Днес след обед Общинският съвет на Казанлък не прие комисията по култура да се оглавява от бившия кмет Дамянов и на негово място бе избрана общинската съветничка от ГЕРБ, служител на библиотека „Искра" Теодора  Георгиева. Дамянов става зам. председател на комисията.
На мястото на новоназначената зам. кметица Лилия Цонкова в общинския съвет влиза Владимир Кралев.
Пет са групите в местния парламент на Казанлък- ГЕРБ, които разполагат и с най- многобройната -15 члена, БСП и Експерти за Казанлък по 6-тима членове, ДПС - са двама, РЗС -1 и НДСВ /2/ и Местна коалиция „За гражданско управление" - /3/. В предходния общински съвет групите бяха 8.