/ DarikNews.bg/архив
20 старозагорци няма да ползват безплатен годишен винетен стикер. Те са получили отказ от Дирекция „Социално подпомагане“, тъй като не отговарят на изискванията за това. До момента в дирекцията са постъпили 3 145 заявления, като за сравнение миналата година са издадени около 4 500 безплатни винетки.

Проверката на годишния безплатен електронен стикер се извършва на сайта на Агенция „Социално подпомагане“. Започна изплащането на  новата финансова подкрепа за хората с увреждания по банков път, съобщават още от Дирекция „Социално подпомагане“ в Стара Загора.

Подпомагането е за месец януари, а процесът е регламентиран в новото законодателство за хората с увреждания.За месец януари броят на пълнолетните лица с над 50% увреждане, които подлежат на това подпомагане е 10 262. От началото на годината близо 2 000 души са подали заявления за нова финансова подкрепа.

От дирекцията напомнят отново, че хората, които до момента не са получавали интеграционни добавки, трябва да подадат заявление-декларация в дирекция „Социално подпомагане“  по настоящ адрес до 31 март, за да им бъде отпусната новата месечна финансова подкрепа, считано от 1 януари.

Заявление в Дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес трябва да подадат и лицата, които получават месечна добавка за социална интеграция за наем на общинско жилище, тъй като от 1 януари сумата се отпуска под формата на целева помощ и се превежда директно на общините. На хората, които до момента са получавали интеграционни добавки, новата помощ се отпуска служебно от АСП.

Размерът на помощта през 2019 г. варира от 24,36 лв. до 198,36 лв. В масовия случай тя е в по-голям размер от досега получаваните добавки. Законът гарантира, че никой няма да вземе по-малка сума от получаваната до края на 2018 г.

Най-висок размер на финансова подкрепа ще получават хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. За тази група новият вид месечна помощ през 2019 г. ще е 57% от линията на бедност, което прави 198,36 лв.