Сурикатите в софийския зоопарк
Сурикатите в софийския зоопарк / Екатерина Маринчева
Сурикатите в софийския зоопарк направиха първи стъпки по трева и под директно слънце в новото разширение на заграждението им по повод 130-тата годишнина от създаването на зоопарка. Кметът Йорданка Фандъкова им обърна специално внимание и след позволението на гледачите ги нахрани с малки червеи. Преди това откри изложба за историята на зоопарка в снимки. От днес до неделя има празнична програма за рождения ден на зоологическата градина.
 
Зоопаркът е основан с указ на княз Фердинанд в далечната 1887 година. Князът е обичал животните, но от частна колекция зоопаркът се е превърнал в най-големия на полуострова и е преживял две световни войни. Това разказа директорът му Добромир Бориславов.

Показват ни как хранят животните в столичния зоопарк
 
Ретроспективната изложба представя историята на зоопарка, а чрез телефон, подобно на музеите, посетителите ще могат да научат по нещо за всяко животно.
 
Утре от 11:00 ч., пък, започват концерти с деца за деца, а по-късно изпълнителите ще са интересни и на по-големите. Какво още са подготвили, разказа директорът на зоопарка – Добромир Бориславов:
 
„В рамките на събота и неделя ще започне една инициатива за направата на 130-метрова рисунка от деца, която ще се опитаме да ѝ намерим място в зоопарка, след като организираме това събитие. А в неделя ще има представление на театър Слон“ и постановка с кукли Вода“. Тя ще се случи в залата на големите котки на закрито вечерта“.

Акция: Да купим четкоухо прасенце за Столичния зоопарк
 
В Зоопарка живеят близо 280 вида животни, но има и нови много рeдки попълнения, които посетителите ще трябва да отрият сами. Подсказка е, че новите животни приличат на анимационни. Добромир Бориславов каза, че има желание да намери партньори на видовете, които живеят по двойки, за да не бъдат самотни. Работното време ще бъде удължено, но цената на билета остава същият – 4 лв. за възрастни.