Заседанията на Столичния общински съвет продължават
Заседанията на Столичния общински съвет продължават / Sofia Photo Agency
Заседанията на Столичния общински съвет продължават
48968
Заседанията на Столичния общински съвет продължават
  • Заседанията на Столичния общински съвет продължават

Заседанието на Столичния общински съвет днес ще се води от зам.-председател, предвид оставката на досегашния председател Андрей Иванов, която беше обявена вчера. Това се отбелязва в правилника за работата на съвета.

Освобождаването се обявява, без да се обсъжда и гласува на първото заседание на съвета след датата на депозирането й в деловодството на му. При предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя на градския парламент, нов избор се произвежда до 30 дни от тяхното прекратяване. През това време заседанията на съвета се свикват и ръководят от един от заместник-председателите, определен от съвета за временно изпълняващ длъжността. В момента има двама зам.-председатели - Николай Стойнев (ГЕРБ) и Вили Лилков (Синята коалиция).

Да бъде създадена работна група, която да разреши спора за подземния паркинг на бул. „Витоша" и бул. „България" в София. Предложението е на зам.председателя на СОС Николай Стойнев и сред решенията, които ще трябва да вземе съвета на заседанието си днес. Проблемът с подземния паркинг е нежеланието на обитателите „Автопарк" ООД да върнат паркинга на общината, въпреки нейното настояване.

Работната група ще има задачата да провери законосъобразността на сключения договор за гражданско дружество между ЦГМ и Автопарк, да анализира обстоятелствата по прекратяване на договора и да провери дали са налице извършени нарушения при неговото сключване. След проучването, работната група ще трябва да изготви доклад за актуалното правно положение, възможностите за връщане на владението на общинския имот и да предложи конкретни мерки за разрешаване на спора в полза на общината. Това се посочва още в доклада на Стойнев.

С една година да се удължи срока на действие на „Актуализираната програма за управление на отпадъците", е сред другите предложения, които ще гласува общинския съвет. Програмата обхваща периода от 2009 до 2011 г., а в предложението на зам.кмета по екологията Мария Бояджийска се предвижда удължаването да е до 2013 г. Като причини за това, тя посочва промените в ЗУО, които се очаква да бъдат приети и
новите подзаконови актове, които ще трябва да бъдат създадени. В доклада си Бояджийска посочва основните промени в предвижданите промени в закона, които ще се отразят и върху работата на СО.

Сред другите теми, за които ще решава съвета днес е утвърждаване на промени в структурата на Столична общинска администрация. В доклада си столичният кмет Йорданка Фандъкова предлага 26 ръководители в администрацията на Столичната община да бъдат понижени в длъжност, предлага кметът Йорданка Фандъкова. Според нея по този начин ще се спестят 100 000 лева от заплати. Това е първият етап от преструктурирането на Столичната община (СО). Предстои реорганизация в работата на районните администрации, а по нататък и в общинските предприятия.