/ iStock/Getty Images
Между 16 и 18 юни ще се проведе тридневна лятна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата в София. Тя ще обхване три столични района"Овча купел", "Изгрев" и "Слатина", съобщиха организаторите от "БалБок Инженеринг" АД. 

Мобилният събирателен пункт ще бъде разположен от 8:30 до 14:30 часа в:

enlightenedрайон "Овча купел" на 16 юни (четвъртък) – бул. "Цар Борис III" 136 В, пред районна администрация "Овча купел"
enlightenedрайон "Изгрев" на 17 юни (петък) – ж.к. "Дианабад", ул. "Васил Калчев" и ул. "Владимир Трендафилов", пред магазин Т-Маркет
enlightenedрайон "Слатина" на 18 юни (събота) – бул. "Шипченски проход" 67, пред районна администрация "Слатина"

Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци: живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни); лакове и бояджийски материали; домакински препарати и химикали; мастила и замърсени опаковки; фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност). 

Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата се прилага успешно на територията на Столична община от 2012 г. и е единственият възможен законен начин гражданите на София да предадат съхраняваните в домовете си отровни препарати и химикали. 
БТА