/ iStock/Getty Images
Откритото градско първенство по ски бягане ще направи своя дебют за новия век на 6 и 7 януари край х. Алеко. Възстановените по идея и със съдействието на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и изтъкнатия ни бивш национал Веселин Цинзов състезания ще съберат на Витоша представители на водещите скиорски школи от страната, които ще спорят за трофеите в пет възрастови групи.

Деца, юноши и девойки младша и старша възраст, младежи и девойки, плюс мъже и жени ще стартират в четвъртък, на 6 януари, от 11 ч. по трасе, започващо малко над последната станция на втория Драгалевски лифт, пистата след това се вие по платото за да финишира на началното място. Трасето е с дължина от 4 до 5 км в зависимост от възрастта на скиорите.

На другия ден, в петък (7 януари), организаторите са предвидили състезание от Голи връх до Черни връх. Стартът този път е от 10 ч. от същото място, а финалът е пред сградата на РВД, трасето се вие нагоре по Зелената писта и е с дължина 4 км. Надпреварите са за Купа „Александър логистик“ и за първи път са част от официалния Календар на Българска федерация по ски. Ски-бягане на Витоша ще има и на 22 януари, когато в програмата на традиционния Витоша зимен фест ще се състоят спринтовите стартове около хижа Алеко.

Възстановяването на Откритото градско първенство бе планирано още преди няколко години, но здравните рестрикции и недостатъчният сняг в началото на миналата зима не позволиха това да се случи досега.

В момента снегът в най-горната част на планината е в изобилие, а метео прогнозите за ясно време в четвъртък и без силен вятър в петък. Тези, които ще изберат планината през уикенда могат да посетят и отворената още преди Коледа и поддържана от „София – европейска столица на спорта“ Шейни зона, която се намира малко над хижа Алеко, пътеката до нея е указана с табели от горна станция на кабинковата въжена линия. 
БГНЕС