Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
В началото на първия работен ден след предизборната ваканция парламентът прекрати депутатските правомощия на лидера на „Атака“ Волен Сидеров и народния представител от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Сидеров подава оставка като депутат (ВИДЕО)

Сидеров депозира оставката си към края на изборната кампания за местния вот, в която той се бореше за кметския стол на столицата. Мотивът му бе, че така е „по-честно към избирателите“, призовавайки това да направи и опонентът му от ВМРО Ангел Джамбазки, който през пролетта бе избран за евродепутат.

Впоследствие Сидеров отпадна от надпреварата за кметския пост в София, но „Атака“ получи два мандата в местния парламент, а като водач на листата той може да стане общински съветник.

Волен Сидеров има дълга парламентарна кариера. Той е част от законодателния орган от 2005 година насам и е участвал в 40, 41, 42, 43 и 44 Народно събрание.

Кабинетът номинира Лиляна Павлова за вицепрезидент на ЕИБ

Справка на сайта на Народното събрание показва, че Лиляна Павлова е подала заявление за прекратяване на правомощията ѝ като народен представител още на 16 октомври. Тя напуска парламента, за да се включи в екипа на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), където ще заеме поста на вицепрезидент и член на Управителния съвет. Правителството я номинира още през лятото, но процедурата бе дълга и изискваше съгласуване с останалите държави членки. Тя вече е факт, а Павлова трябва да заеме поста още в началото на ноември.