Водата в яз. „Бели Искър” била близо до минималното количество за сезона
Водата в яз. „Бели Искър” била близо до минималното количество за сезона / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийска вода" АД непрекъснато и детайлно наблюдава язовир „Бели Искър", като в момента в него се съхраняват около 5 милиона куб. м вода, което е близо до минималното и обичайно за сезона водно количество. Това съобщават от дружеството, по повод твърденията на Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България, че трябва да започне незабавно укрепване и ремонт на стената на язовира. Вчера от комитета предупредиха, че в противен случай може да се стигне до катастрофални последствия.

Постъпващите и анализирани данни, събирани за техническото състояние на яз. „Бели Искър", не предполагат опасения от възникване на непосредствена и реална опасност за надеждността на язовирната стена, обаче заявяват концесионерите на язовира от „Софийска вода".

През 2010 г. е констатирано, че техническото състояние на водоема е добро и че може да се експлоатира без ограничение при спазване на програмата за технически контрол, която „Софийска вода" изпълнява стриктно, отбелязват от дружеството. В препоръките на анализа се указва, че в непосредствено бъдеще е необходимо поетапно да бъдат изпълнени предписанията за втория етап на проекта по укрепване на язовирната стена. Това включва обработка на сухия откос и изграждането на армирана плоча, както и обработка на короната чрез хидроизолация на пътя (короната на стената).

На по-късен етап е предвидено затежняване на подпорните блокове - петата на стената с бетон. Предварителните разчети за необходимите дейности са за инвестиция между 16 и 18 милиона лева, съобщават още от „Софийска вода". От комитета вчера обясниха, че има изготвен проект за ремонта на стената, който ще струва близо 15 млн. лева.