/ пресцентър, Столична община
В нови пет „зелени острова“ ще събират разделно отпадъците си живущите в район „Надежда“. Това стана известно на проверка на дейностите по разширение на „зелените острови“ в пилотния проект за разделно събиране на отпадъците от домовете на Столичната община.

По време на проверката граждани получиха малки контейнери за разделно събиране на боклук.

Поставят повече контейнери за разделно събиране в район Витоша

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че най-важната ѝ цел по отношение на сметосъбирането е да се подобри чувствително разделното събиране на отпадъци и да се подобри качеството на разделно събраните отпадъци, за да се увеличи процентът на отпадък, който се рециклира и по този начин да се изпълнят целите на кръговата икономика, които за общината са приоритетни.

„Тук сме в Надежда, където през 2017 г. започнахме с 300 домакинства от четири блока. Изградихме т. нар. „зелени острови“, в които хората с контролиран достъп – всеки има собствен ключ, изхвърлят разделно събраните в домовете си отпадъци – хартия, пластмаса, стъкло и хранителни отпадъци в различни контейнери“, заяви Фандъкова. Тя благодари на гражданите и на етажните собствености, които участват в сортирането на боклука и обяви пилотния проект за успешен.

До края на годината в района трябва да бъдат разкрити още десет обособени места за изхвърляне на отпадъците и до края на годината така общият им брой да стигне двадесет.

Започва кампания за разделно събиране на опасни отпадъци в София

Заместник-кметът по екология на София Десислава Билева посочи, че паралелно с разкриването на „зелените острови“ в район „Надежда“ другата седмица ще бъде поставено начало на разкриването на пет такива в район „Овча купел“.

Билева заяви още, че от тази година във всички детски градини и училища в столицата ще бъдат поставени контейнери за разделно събиране. Частните заведения също са добре дошли да се включат в инициативата, добави тя.

Със съвместни организации на децата от детските градини се показва пътят на отпадъка, „защото знаем, че ако децата са запознати, карат нас възрастните да живеем по-екологично“, добави кметът Йорданка Фандъкова.
БТА