Топлофикация-София предлага да плащаме 6 равни вноски за парно и 12 за топла вода
Топлофикация-София предлага да плащаме 6 равни вноски за парно и 12 за топла вода / снимка: БГНЕС
Топлофикация-София предлага да плащаме 6 равни вноски за парно и 12 за топла вода
66830
Топлофикация-София предлага да плащаме 6 равни вноски за парно и 12 за топла вода
  • Топлофикация-София предлага да плащаме 6 равни вноски за парно и 12 за топла вода

Да плащаме по шест равни вноски за парно и 12 за топла вода, а веднъж годишно – изравнителна сметка. Това предлагат от „Топлофикация София" в проектонаредба, която предстои да бъде утвърдена от енергийното министерство. За това съобщи директорът на дружеството Стоян Цветанов, който бе изслушан за състоянието на дружеството преди началото на зимния сезон. От „Топлофикация София" предлагат редица програми за лоялни клиенти, макар и да се оказа, че те са малко за дружеството. Едва един процент от абонатите погасяват сметките си редовно. Други десет на сто от потребителите просрочват между две и шест сметки.

Най-големият длъжник на „Топлофикация – София" е Софийският университет, чийто задължения надхвърлят 2 млн. лева.

Общо дружеството има над 435 000 клиенти, като за тях се подготвя нова наредба, обясни Стоян Цветанов. „Сметките през зимата да бъдат на шест равни вноски спрямо енергията, което е използвана през предходния период, а за топлата вода – на 12 вноски. Така че вие ще имате пълна предвидимост на вашите сметки през целия сезон. Накрая ще има изравнителна сметка, която ще коригира, ако има нещо в посока нагоре или надолу", каза Цветанов.

Какво обаче се случва с клиентите, които не могат да се откажат от услугите на „Топлофикация София" заради съседите си, но практически не ползват топла вода и отопление от дружеството. Те ще продължават да получават фактури за общите части. Цветанов обясни, че в наредбата ясно се регламентира как се изчислява сградната инсталация, като това е съобразена с исканията на потребителските организации, така че се предлагат четири начина на изчисляване.

С цел стимулиране на редовното плащане на сметките, „Топлофикация София" предлага няколко програми за лоялни клиенти. От дружеството планират да има възможност за три процента отстъпка за всеки, който плаща в срок. Втората програма пък е така наречената „разсрочена лоялност" - всички клиенти, които приемат да плащат на равни месечни вноски, тоест 12 месеца в годината и влязат сега в програмата, получават 50 на сто отстъпка от първата сметка. Тези, които вече са в програмата – около 20 000 човека, те ще получат отстъпката в края на отоплителния сезон. Откакто програмата е обявена, дружеството вече има 2000 клиента, които са приели този начин на плащане. Ако се съберат кумулативно 3 на сто отстъпка за редовно плащане и още 50 на сто от първата или последната вноска, то ефектът е около 4,5 на сто отстъпка.

От дружеството са категорични, че са готови за зимния сезон. Въпреки дълговете към „Булгаргаз", от „Топлофикация – София" не се притесняват от съдебни дела, защото досега винаги са се разбирали с газовия доставчик извън съда.