/ Георги Димитров
Прокуратурата внесе обвинителен акт в съда за смъртта на мъж, който починал, след като бил ударен на Женския пазар в столицата. 

Обвиняемият ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост, настъпила след умишлено нанесена телесна повреда. Съобщиха от Софийска градска прокуратура. 

Случката се разиграва на 26.06.2021 г., около 22,00 ч. Тогава обвиняемият С.А. играел карти в гр. София на Женския пазар. В близост се намирали и други мъже, както и пострадалият С.Д. Последният се обърнал към С.А., гонейки него и останалите, тъй като пречели на работата на близкото заведение, съобщават от прокуратурата. 

След кратък спор, последвал физически сблъсък между пострадалия и обвиняемия, в разгара на който С.А. хванал с ръцете си двата крака на С.Д. и го съборил на земята. Мъжът паднал назад и си ударил главата. Пострадалият лежал неподвижно по гръб на земята, а под главата му се образувала локва кръв. Виждайки състоянието му, С.А. избягал, а на мястото се събрали хора, които започнали да оказват помощ на пострадалия и се обадили на тел. 112. Докато чакали линейка, С.Д. дошъл в съзнание, но не помнел нищо, съобщават от прокуратурата.

Пострадалият бил настанен в Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Въпреки положените усилия, на 30.06.2021 г. той починал. Смъртта му е настъпила заради получените при удара закрита черепно мозъчна травма, вътремозъчен кръвоизлив, счупване на тилна кост, както и последващите усложнения – развитие на вторичен кръвоизлив в мозъчния ствол, мозъчен оток с белези на мозъчно притискане, мозъчна смърт, двустранна пневмония, съобщават от държавното обвинение. 

Предстои насрочване от СГС на разпоредително заседание по делото.