Столична община ще обяви конкурс за отдаване под наем на басейна „Спартак“
Столична община ще обяви конкурс за отдаване под наем на басейна „Спартак“ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След дълги дебати СОС реши да обяви конкурс за отдаване под наем на плувен комплекс „Спартак" в София. Съветникът от Синята коалиция Вили Лилков заяви, че предложената наемна цена от 41 000 лв. е твърде висока, като с ДДС месечният наем става 51 000 лв., което прави годишно 612 000 лв. Според Лилков само женският пазар в София дава такъв дивидент на общината. Лилков се обяви и против това, че оценката на спортната част е 23 хил.лв., а на търговската част - 18 хил.лв. Лилков предложи ежегодно направените ремонти и инвестиции да се приспадат от наема. Чуйте какво каза в отговор съветникът от ГЕРБ Николай Стойнев, както и становището на Жельо Бойчев от БСП.

„Плувният комплекс безспорно е изграждан като цялостен комплекс и затова се спряхме на решението да бъде отдаван целият под наем, като освен спортните обекти има обекти с търговско предназначение, които са на атрактивно място - в Южния парк, Лозенец, скъп район", каза съветникът от ГЕРБ Николай Стойнев. Той допълни, че става въпрос за четири кафенета, ресторант-градина с площ 180 кв. м, както и хотел. „Тоест от тези 8800 застроени квадратни метра около 2000 кв. м са търговските площи", каза той и допълни, че договорът е на база оценка от лицензиран оценител. „Няма как да го дадем за безвъзмездно ползване. Единият вариант е отдаване под наем, другият вариант е концесия. А че инвестициите, които трябва да се правят там, са сериозни, е ясно", обясни Стойнев.

„PR-ските акции на министър Цветан Цветанов по борбата с „Октопод"-а една част от последиците бяха прехвърлени на Столична община. Той направи най-лесното - не успя да намери средства в скромния бюджет от 1 млрд. на МВР, чиято собственост е това спортно съоръжение, и намери най-лесното решение да прехвърли стопанисването и управлението на този комплекс на Столична община", каза Жельо Бойчев от БСП и допълни: „Разбирам колегите от ГЕРБ, те явно нямаше как да откажат. Министър Цветан Цветанов показа за тези години, че може да се справя с изключителни въпроси и задачи в държавата. Мисля, че най-малкото, което можеше да направи, е да приведе в ред своята собственост, каквато е басейнът „Спартак" и да покаже как би трябвало да се управлява".