/ СО
Започва и информационна кампания, с която общината цели да помогне на бизнеса да подобри разделното събиране през 2025 г.

Столична община отчете рекордно за последните 4 години количество преработени хранителни отпадъци. За да увеличи още повече разделната събираемост администрацията започва информационна кампания, която цели да помогне на бизнеса в София да се ориентира как и защо е важно да се събират разделни хранителните отпадъци.

8 413 тона хранителни отпадъци са преработени през 2024 година в инсталацията на Столичното предприятие за третиране на отпадъци в Хан Богров. Увеличението е с близо 17% в сравнение с 2023г., когато са обработени 7198 тона.

Столична община напомня, че всички търговски обекти са задължени да осигурят разделно събиране и транспортиране на хранителните отпадъци, а глобите за бизнеса за смесване на отпадъци са в размер от 3 000 до 10 000 лв. и по-високи при повторно нарушение. 

Услугата по транспортиране и обработка на разделно събрания хранителен отпадък, която Столична община предлага, е напълно безплатна за бизнеса във всички 24 района на територията на столицата и може да се заяви на тел: 0885325128. 

Обектите се обслужват по предварително изготвен график, след получаване на специализиран контейнер за хранителни отпадъци. Събраните отпадъци се транспортират от Столичното предприятие за третиране на отпадъци до инсталация в Хан Богров и се преработват в газ, с който се произвежда електроенергия. Само през 2024 г. произведената за собствени нужди и за пазара електроенергия е 1662,37 MWh.

enlightenedПовече информация за разделното събиране на хранителни отпадъци: 

Хранителните отпадъци са с висока цена както за околната среда, така и за обществото и икономиката. Попаднали на сметището те отделят значителни количества вредни парникови газове и инфилтрат. Същевременно загубите от разхищението на храни за бизнесите, работещи на територията на общината, се изчислява на десетки милиони лева.

Както всички останали потоци отпадъци и хранителните по закон трябва да се събират разделно и неспазването на това задължение от страна на търговските обекти, които ги генерират, подлежи на санкции. Това е и целта на кампанията на Столична община „Отпадъци за едни = ресурси за други“ – да информира и мотивира заведения за обществено хранене и магазини, от големите вериги до кварталните бакалии, как да събират разделно и предават за оползотворяване хранителните си отпадъци.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Столична община