София с ново гробище над Околовръстното
София с ново гробище над Околовръстното / снимка: Sofia Photo Agency, архив

София ще има ново гробище в западната част на града - над Околовръстното. „Теренът, който сега се оглежда, е извън строителните граници на столицата”, обясни главният архитект Петър Диков пред в. „Монитор”.

Затова не се очаквали протести от живеещи наблизо. Парцелът от 600 декара обаче е частен и трябва да се отчужди.

Общината е взела мерки заради периодичната заплаха от недостиг на места за покойници. В момента свободни парцели има само в „Бакърена фабрика” и в „Малашевци”, а в Централните гробища отдавна няма. Там се погребват само хора, които от години притежават фамилни места. „Предвижда се още един гробищен парк да има и между селата Казичене и Лозен”, допълни арх. Диков.

Той ще се разположи върху 300 декара държавна и общинска земя. Проблемът с гробищата е наболял, на никого не му се говори, но той съществува и трябва спешно да бъде решен, обясни главният архитект на столицата. Готви се и специална програма за селските гробища около София. Вече е започнала процедура за разширенията на 10-12 терена. Плановете щели да са готови най-късно до началото на следващата година.

„Важно е организацията на дейността на тези гробища, защото някои от тях не са регулирани и се управляват от районните кметове”, обясни арх. Петър Диков. По думите му те трябва да бъдат част от общинското предприятие „Гробищни паркове”.

Докато се работи по проектите за нови паркове - над Околовръстното и между Казичене и Лозен, общината ще разширява съществуващите гробища. Ще откупи общо 40 дка за две-три години. На първо време приключва отчуждаването на 10 декара до дома на покойниците „Бакърена фабрика”. С 15 дка ще се разширят гробищата в „Малашевци”. За това вече тече процедура за отчуждаване на парцел от 1180 кв.м, за който общината ще трябва да задели 78 234 лева.

Лицензиран оценител е определил, че 1 кв.м струва 34 евро. Това става ясно от докладна на районната кметица Ева Митова за отпускането на парите. „Този парцел вече се ползва, но сега трябва да се откупи”, обясни Митова. Отчужден от общината е още един частен терен, с който е разширено гробището в „Малашевци”. Неговата площ е 1265 кв.м и е купен на цена от 60-70 лева.