/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия апелативен прокурор на Варна Владимир Станков, обвинен за незаконно държане на боеприпаси. 

Днес бе разпоредителното заседание по делото.

Съдът прецени, че няма основания делото да бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения и насрочи следващото заседание за 22 ноември. То ще продължи с разпит на свидетели и вещо лице.

Адвокат Людмил Рангелов посочи, че делото следва да се прекрати и върне на прокуратурата за отстраняване на съществено процесуално нарушение в обвинителния акт по отношение на калибъра патрони. Според прокуратурата това е въпрос по същество, който следва да бъде обсъден по време на процеса.

Сарафов иска бившият апелативен прокурор на Варна да бъде уволнен и като магистрат

Защитникът поиска и изменение на мярката за неотклонение от "парична гаранция" в "подписка", като прокурорът отбеляза, че няма пречка, ако съдът прецени, мярката да бъде променена. Съдебният състав прие искането и наложи мярка “подписка” на Станков.

Заради делото срещу Владимир Станков на 15 август. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го отстрани от длъжност за четири месеца.

Магистратът е разследван по сигнал на кмета на Варна Иван Портних за поискан и взет подкуп. В служебната каса на прокурора са намерени 49 хил. евро и 20 хил. лева. Също така са открити над 270 боеприпаса без надлежно разрешително, съобщиха от прокуратурата.
Димитър Абрашев/БТА