/ БТА
След слуховете, че е неоткриваем, Йоан Матев се появи на заседанието на Софийски апелативен съд в четвъртък. Той пристигна в залата на Темида с елегантно черно сако и червена риза. 

Матев е обвинен за смъртта на 15-годишния Георги Игнатов. Младежът бе намерен с прободна рана на пейка в столичната Борисова градина на 2 юни 2015 година. На записи от охранителни камери в района се виждаше, че младеж бързо напуска мястото на инцидента. Две години по-късно МВР стигна до Матев, 17-годишен по време на убийството.

Йоан Матев
БТА

На първа инстанция Матев беше оправдан от Софийски градски съд и в момента е на свобода срещу подписка. Делото започна на втора инстанция - Софийски апелативен съд. 

Йоан Матев
БГНЕС


Нова експертиза ще установява с по-прецизна точност ДНК сходство между убития в Борисовата градина през 2015 година Георги Игнатов и майка му. Софийският апелативен съд допусна изследването заради въпроси по предишна експертиза. Тя е свързана с парче от косъм, намерено между острието и дръжката на ножа, с който Игнатов бе убит.

До момента експерти са установили, че има сходство с част от космите на Игнатов, взети от тялото му след смъртта,  с парчето от ножа. Сравнението обаче е правено с косми от цялото тяло на убитото момче, защото при вземането на биологичния материал не е описано кой косъм от коя част на тялото е взет. 
За да бъде направена новата експертиза, ще се ползва парчето от косъм на ножа и ще се търси родово съответствие с майката на Игнатов. Другият вариант е ексхумация на тленните останки.

Без следа от подсъдимия за убийството в Борисовата градина Йоан Матев

Йоан Матев не присъстваше на старта на делото преди две седмици и се появиха слухове, че е изчезнал. 

Тогава стана ясно, че прокуратурата е протестирала присъдата, но тези книжа не са стигнали до младежа, когото призовкарите търсят редовно на двата му адреса. Той не се яви в съдебната зала на първото заседание по делото на втора инстанция. Търсен е дори чрез кмета на село Кокаляне. Той от своя страна не е върнал отговор дали е намерил младежа и затова ще бъде глобен с 500 лева, съобщиха преди две седмици от прокуратурата. 

Йоан Матев
БТА

"Йоан не се крие. Не сме получили призовки и за това не се явихме в съда. Живеем на адресите, които сме посочили. Досега винаги сме ги получавали редовно, не знам какво се е случило. Ще се явим на следващото заседание на 14 юли. Йоан работи и продължава висшето си образование по право в Благоевград." Това заяви майката и защитник на Йоан Матев - Сребрина Гаджева.