След 10 месеца очакване съдът публикува мотивите си за оправдателната присъда на Йоан Матев. Миналият март магистратите го обявиха за невинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина в София, предаде NOVA.

Мотивът е, че „няма преки доказателства да е извършител”. Двама от общо петимата членове на съдебния състав обаче подписаха присъдата с особено мнение и смятат, че подсъдимият е виновен.

Съдът: Йоан Матев е невинен за убийството в Борисовата градина

„Това е случай, в който полицията е събрала огромно количество безспорни, несъмнени доказателства, че Йоан Матев е убил Гого. На 2 юни в 11:43 часа Йоан Матев е дошъл тук и е намушкал Гого в областта на сърцето”, разказва Илиян Георгиев, вуйчо на убития Георги Игнатов.

Софийският градски съд обаче посочва в мотивите си, че „липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството”. По точно – няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а присъствието му на местопрестъплението не значи, че е извършителят.

„Клетките от операторите го заковават точно на мястото, на пейката в 11:43 часа, плюс-минус някакви секунди. Няма никой друг по това време. Йоан Матев се показва няколко секунди по-късно, след като е извършил престъплението. Залавят го камерите на БНР”, обяснява още Илиян Георгиев.