В последните си думи пред съда Йоан Матев изказа съболезнования на близките на убития Георги Игнатов
Съдът призна Йоан Матев за невинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина София на 2-ри юни 2015-а година. Присъдата е взета с три на два гласа и беше произнесена от Руси Алексиев - председател на съдебния състав.  

Според съдебния състав е безспорно доказано, макар и с косвени доказателства, че подсъдимия Йоан Матев е лицето, което е заснето на камерите, което е присъствало на местопрестъплението и се е оттеглило от него. Мнозинството от състава обаче счита, че няма доказателства, че именно Матев е държал ножа и е умъртвил Георги Игнатов.

Йоан Матев в съда
БТА

За първи път Матев говори за престъплението преди да започнат пледоариите по делото във вторник. Пред съда той каза, че не е извършил това, в което го обвиняват и че е разбрал за убийството от медиите и социалните мрежи. Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин”, припомня NOVA.

Йоан Матев даде за първи път обяснения в съда за убийството на Георги Игнатов 

По време на престъплението, обвиняемият е бил непълнолетен, затова максималното наказание, което можеше да получи бе 12 години затвор. Родителите на Георги пък поискаха 400 000 лева кръвнина.

Софийска градска прокуратура ще обжалва оправдателната присъда, наложена на Матев от Софийския градски съд. Държавното обвинение счита, че присъдата е неправилна и че събраните по делото доказателства – свидетелски показания, експертизи, справки от мобилни оператори и др., сочат по безспорен начин авторството на деянието. В хода на разследването е установен начинът на извършването му, открито е оръжието на престъплението, което съответства на нанесеното травматично увреждане, вследствие на което е настъпила смъртта на 15-годишния Георги Игнатов.

Прокуратурата счита, че въз основа на всички събрани доказателства единствената справедлива присъда за извършеното тежко умишлено престъпление е максимално допустимата по закон в този случай - 12 години лишаване от свобода, тъй като към момента на деянието подсъдимият е бил непълнолетен. Това се казва в съобщение на Софийската градска прокуратура.