/ iStock/Getty Images
Установени са нарушения на четири от проверените 16 общински пазара на територията на областта
Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) София област възбрани и насочи за унищожаване около 85 килограма месни и млечни храни, заради неизяснен произход, липса на етикети и неправилно съхранение, съобщиха от дирекцията.

Количествата са установени на три общински пазара в областта - в градовете Костинброд, Драгоман и Костенец. В рамките на четири дни инспекторите на ОДБХ-София област са извършили 16 проверки на общински пазари в областта.

Унищожават над тон и половина негодни храни

На пазара в Костинброд е констатирано предлагането на храни от животински произход - суджук, луканка и други, без етикети и търговски документи. Цялото количество – около 25 кг е насочено за унищожаване, на търговеца е съставен акт.

От бизнес оператор на пазара в Костенец са иззети и насочени за унищожаване над 20 кг сирене, сланина и печено пиле без етикети, здравна маркировка и документи за произход, съхранени неправилно - без осигуряване на хладилни условия.

На продавачът е съставен акт, съгласно Закона за храните. На пазара в Драгоман е установена продажба на млечни и месни храни без етикети и търговски документи. Насочени за унищожаване са 40 кг храни, а на търговецът е съставен акт.

Нарушение при предлагането на кашкавал от регистриран производител е установила проверка на пазара в Годеч. Съставен е акт на търговеца. Нарушението е административно, поради което няма храни, насочени за унищожаване.

При останалите проверки няма установени нередности.