/ БГНЕС
Столичният общински съвет ще разгледа предложение на общинския съветник от групата на ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош за създаване на временна комисия за изготвяне на цялостна концепция и реализация на празнична визуална среда в София.

Авторите на златната арка в София: Мистерия е откъде е червеното килимче

В доклада, внесен от Боршош, се посочва, че коледната украса на София винаги е била проблем и все още е далеч от тази на други европейски столици.

"Към настоящия момент липсва цялостна концепция за украсата на булеварди, улици и площади, се отбелязва в доклада. Необходимо е да бъде създаден синхрон с градската среда и осветление. Създаването на подобна концепция и съответно реализирането ѝ би спомогнало в голяма степен за това градът, в който живеем, да бъде украсен подходящо за едни от най-светлите празници", смята общинският съветник.

Според него общественото мнение в тази посока вече е твърде чувствително и с изострено внимание следи цялостната организация на коледно-новогодишните празници в столицата, а и в страната.

Според Боршош към работата на временната комисия би могло да бъдат привличани експерти - както външни, така и от страна на столичната общинска администрация. Той предлага председателят и членовете на временната комисия да бъдат определени при разглеждане на доклада в постоянните комисии на Столичен общински съвет.

Коледната елха на София грейна пред храма "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

В края на миналата година Столичната община премахна временната арка на пл. "Св. Александър Невски", която беше част от коледната украса на града, и организира публична дискусия за създаване на модел за намеса в градското пространство. Тогава арката предизвика редица негативни реакции в социалните мрежи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николета Василева/БТА