След 5 години тръгна делото за убийството на студента Михаил Стоянов
След 5 години тръгна делото за убийството на студента Михаил Стоянов / снимка: БГНЕС, архив
След 5 години тръгна делото за убийството на студента Михаил Стоянов
67446
След 5 години тръгна делото за убийството на студента Михаил Стоянов
  • След 5 години тръгна делото за убийството на студента Михаил Стоянов

Пет години след смъртта на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина, делото за неговото убийство най-после започна. Софийският градски съд даде ход на процеса въпреки претенциите на адвокатите на двамата подсъдими, че делото трябва да бъде върнато на прокуратурата за трети път или да бъде отложено.

През 2008 година Михаил Стоянов бе нападнат в гръб и пребит до смърт, без установена причина. Обвинени за убийството на студента са Александър Георгиев и Радослав Кирчев.

Още в началото защитниците на подсъдимите са оплакаха, че не са имали достатъчно време да се запознаят с материалите по делото и затова то трябва да бъде отложено. Прокуратурата отбеляза, че това не е така и адвокатите се опитват да шиканират процеса. Съдът се съгласи с този довод и не само отхвърли искането, но и прие граждански иск от майката на Михаил Христина. Тя настоява за обезщетение от 500 000 лева - по 250 000 от всеки един подсъдим.

В съдебната зала тя видя предполагаемите убийци на сина си за първи път и трудно сдържаше емоциите си: „Изнервена от дългото чакане, от размотаването на обвиняемите, умишлено бавеха нещата. Гражданският иск не е за живота на сина ми, защото неговият живот е безценен. Всичките пари на света да ми дадат, аз не съм го купила това дете, аз съм го създала".

Христина Стоянова и нейният адвокат Иванка Лазарова обясниха, че групата, нападнала, набила и убила Михаил, не е била от двама, а от шестима души. След ненавременни действия от страна на прокуратурата и предишния адвокат на майката обаче, в крайна сметка подсъдимите остават двама.

„Като доказателства са събрани. Има неща, където те си разказват как са станали нещата - как са го нападнали, как са го удряли, как са го убили", подчерта майката на Михаил.

Адвокат Лазарова добави, че останалите нападатели са разпитани като свидетели пред съдия: „Защо не е работено в тази насока, първо, не мога да кажа и второ, вече е много късно".

Делото продължава другата седмица. Очаква се да бъде разпитан близкият приятел на Михаил Явор, който първоначално беше основният заподозрян за убийството, но обвиненията срещу него бяха свалени.